Waarom slaapt mijn baby niet?

Slaap. Niemand in uw huis krijgt er waarschijnlijk veel van, vooral tijdens de eerste paar maanden. En zelfs als uw kleintje ‘s nachts doorslaapt, kunnen er van tijd tot tijd nog steeds babyslaapproblemen optreden.

Kortom, omgaan met nachtelijke verstoringen is vaak gewoon een onderdeel van het nieuwe ouderschap.

De meeste problemen met een baby die niet slaapt, worden veroorzaakt door tijdelijke dingen zoals ziekte, tandjes krijgen, ontwikkelingsmijlpalen of veranderingen in de routine – dus af en toe een slaapprobleem is waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken.

Toch kunnen aanhoudende slaapproblemen die het voor je baby (en jij!) moeilijk maken om de rust te krijgen die jullie allebei nodig hebben, een teken zijn van een groter probleem.

Sommige baby’s, vooral oudere, kunnen moeite hebben met het doorbreken van slaapgewoonten die ze leuk vinden en verwachten, zoals wiegen of gevoed worden voor het slapengaan of wanneer ze midden in de nacht wakker worden.

Daarom is het handig om te weten wat de mogelijke redenen zijn waarom je baby niet wil slapen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende slaapproblemen bij baby’s in elke fase van het eerste jaar, en oplossingen om je rusteloze kleintje te helpen haar Zzzs te krijgen.

Slaapproblemen: 0 tot 3 maanden oud
In de pasgeboren fase passen baby’s zich nog steeds aan aan een regelmatig slaappatroon.

Pasgeborenen slapen over het algemeen ongeveer 14 tot 17 uur in een periode van 24 uur en worden zowel overdag als ‘s nachts vaak wakker voor voedingen.

Een kind van 1 en 2 maanden zou ongeveer dezelfde hoeveelheid slaap moeten krijgen, 14 tot 17 uur per dag, verdeeld over acht tot negen uur nachtelijke slaap en nog eens zeven tot negen uur overdag slaap in de loop van meerdere dutjes. Een kind van 3 maanden heeft 14 tot 16 uur slaap nodig in een periode van 24 uur.

Zelfs met al dat dutten kan het voelen alsof je baby niet zo veel slaapt. Heel jonge baby’s slapen vaak in korte, dutje-achtige spurts, deels omdat ze zo vaak moeten eten.

Dus als het lijkt alsof je lieverd constant heen en weer stuitert tussen dutten en wakker worden, wacht dan even. Het is nu volkomen normaal en het zal binnenkort beginnen te veranderen.

Dat gezegd hebbende, zijn er enkele uitdagingen die het slapen voor pasgeborenen moeilijker kunnen maken. Op deze leeftijd zijn twee van de meest voorkomende problemen:

Leave a Comment